Nieuwe regeling diabetische voet 2024……………….

Bent u diabetespatient dan kan in sommigen gevallen uw voetbehandeling vergoed worden. Vraag dit even na bij uw huisarts. Ik heb een samenwerkingscontract met Podotherapie Thijssen&Gubbels, en Podotherapie Hermans. U komt in aanmerking voor een vergoeding door eerst uw voeten te laten screenen door een podotherapeut, deze maakt een behandelplan, deze wordt met de pedicure besproken en vanuit daar kan er een gerichte medische noodzakelijke voetbehandeling worden uitgevoerd.(deze worden vergoed vanuit de basisbehandeling) Er worden ALLEEN algehele behandelingen gegeven, De eigen bijdrage verschillen per podotherapeut. Bent u bij podotherapie Thijssen & Gubbels dan is de eigen bijdrage €12,45, de eigen bijdrage bij Hermans Podotherapie € 8.95.

Ruim 10% van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn opleiding tot Medisch Pedicure ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. Ik werk hierbij met een speciale frezen set. De frezen zijn minder scherp en fijner van structuur om hiermee de kans op een wondje zo klein mogelijk te maken.

Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties. U heeft zelfs tweeënhalf keer zoveel kans een schimmelinfectie op te lopen als iemand zonder diabetes. Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen.

Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door een hoge bloedglucose waarde. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden en vereisen extra aandacht.

Ik kan u hierbij helpen door u allerlei tips mee te geven om nog beter uw voeten onder de aandacht te houden en hoe te handelen mocht er toch iets mis gaan met uw voeten! Want voor u als diabetes patiënt is het een goede zaak dat er snel gehandeld kan worden op het moment als ik iets ontdek aan uw voeten wat niet vertrouwd is of er niet vertrouwd uit ziet. De voeten worden getest op op gevoel, warmte, beweeglijkheid en sturen, indien ik dat nodig vind, de cliënt naar de huisarts. Ook geef ik de cliënt adviezen mee over de verzorging van de voeten thuis.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Meestal als men last krijgt van:

  • kloven
  • eelt
  • likdoorns
  • blaren
  • wondjes
  • verkleuringen

Dit mogen zij ook nooit zelf behandelen. Een zeer regelmatig bezoek aan de medische pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen.

Ook wanneer er geen klachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een Medisch Pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen bij patiënten met diabetes is één van de belangrijkste taken van de Medisch Pedicure.